En liten ”update” och ett slut på bloggtorkan

Nu har det snart gått 4 veckor sedan min stora operation som bestod av öppen kirurgi med hysterektomi (livmodern togs ut), salpingooforektomi (äggstockar o äggledare togs ut), tarmresektion med primär anastomos (drygt 15 cm tjocktarm kapades bort och tarmen syddes ihop igen) och lösning av sammanväxningar.
I tjocktarmen var passagen så gott som tilltäppt av endometrios som tagit sig igenom tarmväggen och härjat fritt där inne… En av läkarna som opererade mig sade att hon inte ens fick sitt smala lillfinger igenom öppningen i tarmen…

2015-03-05 08.57.51-1 JagBehöver jag säga att jag faktiskt är glad över att jag gjorde denna operation i tid!!??!

Blev kvar på sjukhuset i 7 dygn innan de släppte hem mig. Mycket p g a att de ville se att tarmen fungerade någotsånär igen och att det här med ”nr 2” kommit igång. Nu funkar det hyffsat iaf men jag tar dubbel dos Forlax (ett osmotiskt laxativ) varje morgon som gör tarminnehållet lite mjukare och lösare. Jag ska också vara försiktig med att ta i om jag ska göra nr 2. Och det är ingen fara att jag gör det för det känns direkt i mage och tarm om jag försöker!

Nu börjar iaf värsta smärtorna att lägga sig och jag håller på att försiktigt trappa ner allt smärtstillande. Kan också komma upp och ut liiite mer nu och ta några små försiktiga promenader runt gården, men jag fixar inte långa stunder upprätt förrän jag får mycket mer ont. Att åka bil är fruktansvärt obehagligt och gör riktigt ont. Men, jag kämpar på så gott jag kan!
Är ju en månad kvar av den 100%-iga sjukskrivning jag fick och tanken är att jag ska vara tillbaka på ridskolan efter påskhelgen igen. Det är inget jag utlovar till 100% som det känns just för stunden, men jag hoppas kunna vara det iaf.

Nu återstår det att se om jag blir hyffsat smärtfri eller om smärtorna tar om igen? Tyvärr så gick det inte att rensa all endometrios i mig, men de har tagit så mycket de bara kunde. Det som är kvar kan komma att ”matas” av den medicin jag nu äter för att ta bort klimakteriebesvären som kom som ett brev på posten när allt togs bort. Jag går på väldigt låg dos och endast varannan dag, men har jag otur så räcker det för att helvetet ska börja om igen… den som lever får se!

Over & out från Lellstuga

 

Det här inlägget postades i Dagligt klotter, Endometrios och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.