Då lägger vi en till diagnos till listan – ”Allergisk matstrupe”

Idag hade jag telefontid med en av mina läkare på Öron-Näsa-Hals med senaste nytt angående mina sväljsvårigheter. Jag var ju till Centralsjukhuset för ganska exakt en månad sedan och gjorde en esofagoskopi och idag skulle jag alltså få höra vad proverna visade. Och visst var det så att biopsierna de tog i halsen innehöll en ökad förekomst av eosinofila vita blodkroppar i slemhinnan.

Så jodå – det ÄR eosinofil esofagit som jag har, eller med ett enklare ord – allergisk matstrupe. Så vi tar väl och lägger till även detta på listan över mina skador/sjukdomar/krämpor! ?

Här är >>> en jättebra artikel som stämmer väldigt bra in på hur jag har det också. Det är faktiskt nästan som att läsa om sig själv!

Vad göra åt detta då? Jo jag ska behandlas med kortison i halsen. En liten ”kur” där jag istället för att spreja kortisonnässprayen Nasonex/Mommox i näsan, istället sprejar det i halsen och sväljer ner det 3 gånger dagligen + precis före sänggåendet. Efter att jag svalt detta så får jag inte äta eller dricka något på 1 timma. Detta ska jag hålla på med i 8 veckor framåt och därefter ska vi höras igen och se hur det känns. Påbörjar detta till veckan när jag kan komma åt ett apotek och hämta ut denna (näs)spray. Jag har ju haft Nasonex tidigare för min vanliga allergi – men då brukar den ju som sagt sprejas i näsan!
Läkaren sade att det brukar hjälpa och ge en god varaktig effekt, så vi får väl hoppas på det då. Annars får jag väl börja utreda specifikt vad det är för mat som jag faktiskt är allergisk emot och försöka undvika den.

En sak vet jag iaf – havregrynsgröt och hårt tunnbröd tål jag! ? För det har jag levt på det senaste halvåret!

Ha dä’!

Det här inlägget postades i Krämporna. Bokmärk permalänken.

1 svar på Då lägger vi en till diagnos till listan – ”Allergisk matstrupe”

Kommentarer inaktiverade.